U bevindt zich hier: Home » WKV en gemeente Voorst slaan handen ineen voor energiebesparing bij ondernemers

WKV en gemeente Voorst slaan handen ineen voor energiebesparing bij ondernemers

Werkgeverskring Voorst en Gemeente Voorst slaan handen ineen voor energiebesparing bij ondernemers

Werkgeverskring Voorst (WKV) en de gemeente Voorst hebben de aanpak van het Gelders Energie Akkoord voor energiebesparing bij bedrijven omarmt. Dit houdt in dat beide partners inzetten op het stimuleren van energiebesparing. Naast stimuleren zal de gemeente Voorst ook actief inzetten op toezicht. Vanuit de Omgevingsdienst Veluwe IJssel (OVIJ) worden jaarlijks meerdere energiecontroles verricht.

WKV heeft deze ambitie in een projectplan uiteengezet met als doel om bedrijven te stimuleren om energiebesparende of opwekkingsmaatregelen te treffen met als stimuleringsmiddel een energiescan.

Om de doelstellingen vanuit het projectplan te kunnen realiseren is een projectsubsidie bij de provincie Gelderland en de gemeente Voorst aangevraagd. Vanuit beide organisaties zijn subsidies toegekend.

Omvang van het project
Binnen de gemeente Voorst zijn er ongeveer 1.000 bedrijven en instellingen die vallen onder de Wet Milieubeheer. Daarvan zijn er 309 bedrijven die vallen onder artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit en hierdoor moeten voldoen aan de informatieplicht. Deze bedrijven en instellingen verbruiken meer dan 50.000 kWh aan elektriciteit en meer dan 25.000 m3 gas.

Het doel vanuit het projectplan is dat 125 bedrijven een energiescan uitvoeren en hiermee ontzorgd worden om te voldoen aan de verplichting om energiebesparende maatregelen te treffen. Waarschijnlijk zal een groot gedeelte van deze bedrijven vallen onder artikel 2.15 van de Wet Milieubeheer.

Het project richt zich echter op alle bedrijven en instellingen in de gemeente Voorst. Ook bedrijven die niet vallen onder artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit kunnen dus gebruik maken van de regeling en ook bedrijven of instellingen die niet zijn aangesloten bij de Werkgeverskring Voorst kunnen er gebruik van maken. Het uitgangspunt is dat 80% van de deelnemende bedrijven WM plichtig zal zijn. Voor de kleinere bedrijven zal mogelijk een eenvoudiger scan worden ontwikkeld.

De WKV voert dit project uit in samenwerking met de Gemeente Voorst en Omgevingsdienst Veluwe IJssel.

Momenteel heeft de Corona crisis grote impact op bedrijven en derhalve zal een energiescan wellicht minder prioriteit hebben. Echter, zodra Voorster ondernemers het gewone leven weer kunnen oppakken, kunnen zij zich aanmelden bij WKV voor een grotendeels gesubsidieerde energiescan.

Mocht u nu al interesse hebben of vragen over dit project, meld u zich dan aan bij info@werkgeverskringvoorst.nl .